100 % NORSK KUNST
GRATIS FRAKT PÅ KJØP OVER 300,-
ENKEL HANDEL

SHE blog: Norsk kunst i kortformat

opprettet den

SHE blog: Norsk kunst i kortformat

 I mange år laget hun store og små bursdagskort med personlige illustrasjoner og tekst til venner og familie. Anne Kristin Møller undret seg over hvorfor mange av kortene i bokhandelen var så like, ofte med små og store hjerter, tall, søte bamser og grelle sjampanjeflasker med glitter på.

Men en dag fikk en venn av henne en flott eske med kunstkort som fanget interessen hennes. Ideen om hennes eget Artcards.no ble født.

Hun fikk med seg grafisk designer og pakningsdesigner Hanna Høiness, og sammen utviklet de kolleksjons-esken Artcards og en mal for 8 kunstkort og konvolutter med i esken.

Den første kortkolleksjonen laget de for Ari Behn, og da de viste ham gave-esken med hans kortmotiver, ble han kjempebegeistret. I 2018 ble ARTCARDS lansert på Røros, der Behn var hovedutstiller under «Kunst i Bergstaden».

– Det gikk strålende, og vi fikk raskt med oss andre sentrale kunstnere som Ida Lorentzen, Ulf Nilsen, Benedicte Aubert Ringnes, Per Maning, Hanne Tharaldsen og Kristian Finborud, forteller Anne Kristin.

– Dermed var det bare å trykke på startknappen.

– Siden har vi fått med oss Sverre Bjertnæs, Marianne Andresen, Liz Ravn, Thomas Klevjer, Hilde Slettvold, Bjørge Rødfjell, Maud Bugge, Hedda Kise, Tom Erik Andersen, Therese Myran, Sissel Endresen, Calina Pandele Yttredal og Ronny Bank. Nye kommer til snart, blant andre Elling Reitan med flere, forteller Anne Kristin.

Et bilde som inneholder kalender

Automatisk generert beskrivelse

Made in Norway

I dag står Anne Kristin står for den daglig driften med salg og markedsføring av Artcards, mens kunsthistorikeren Tone Skjelstad tar seg av grafisk design.

– Alt blir pakket og distribuert av dem. Både kort og esken er produsert i Norge, her er det ikke noe «Made in China».

– Det selges fortsatt billige Kina-kort i Norge. Jeg forstår ikke at det er nødvendig, for vi har både trykkerier og kreative ressurser her hjemme som kan levere gode produkter til det norske markedet Kjedene bør gå i seg selv og vise at de prioriterer å fremme norske produkter, sier Anne Kristin engasjert. 

– Jeg er ingen politiker, men det er fortvilet å være en liten aktør og møte lukkede dører hos kjedene fordi de mener vi ikke er stor som leverandør.

Men så små er de ikke lenger. Artcards har nå solgt mer enn 50 000 kunstkort og har over 20 kunstnere med på laget, og det kommer stadig flere til. Ved siden av kunstkort og kortkolleksjoner, har de rundt 300 kunst- produkter å tilby via nett-butikken.

Anne Kristin synes de store kjedene har for stor makt. Hun håper at det er en endring på gang og at de også vil bli mer miljøbevisste.

– Jeg håper vi får ser mer til ”Made in Norway” og ikke mer enn nødvendig av ”Made in China”-produkter i bokhandelen. Kanskje er det på tide å dra i gang en kampanje ”GO GREEN ART!” der vi får med oss norske kunstnerne og kulturbransjen? Foreslår hun.

Lidenskap for kunst og kultur

Anne Kristin synes hun selv har vært heldig som alltid har hatt muligheten til å jobbe kreativt — uansett hvilken bedrift hun har arbeidet i, enten det har vært Hjemmet, Perstorp, Oracle eller Telenor. 

Günder Anne Kristin Møller

Hun har kunnet bruke sin lidenskap for kunst og kultur i ulike sammenhenger med markedsføring, produktutvikling, konsulenttjenester og lansering av nye produkter. 

Da hun jobbet for IT-selskapet Oracle, hadde hun for eksempel ansvar for regien av et større kundeseminar på Henie Onstad kunstsenter. Der fikk deltagerne se en kunstutstilling av Odd Nerdrum, og bli servert en «kunst-lunsj» ved siden av IT-konferansen. Arbeidsoppgaven fra sjefen var rett og slett å skaffe nye kunder til Oracle. 

Det har alltid vært naturlig for henne å mikse kunst & kultur med andre plattformer, helt uavhengig av for hvem og hvor hun har arbeidet.

– Gründervirksomhet handler først og fremst om godt håndverk i kommunikasjons- og salgsarbeid. Nettopp en slik erfaring har jeg opparbeidet gjennom årene, sier Anne Kristin. 

– Da jeg, sammen med flere andre startet Vestkantmagasinet i Oslo i 2006 , fikk jeg en tøff læringskurve i salgsarbeid og å ha ansvar for en virksomhet. Etter seks år ble bladet solgt til en konkurrent i 2012.

Markedsfører kunstnere

Anne Kristin mener at de også gjør en markedsføringsjobb for kunstnerne ved at turister i Norge får se mer norsk samtidskunst gjennom å kjøpe et kunstkort av en norsk kunstner fra Artcards. 

I dag har de 30 forhandlere rundt i hele landet- også en på Svalbard, både kunstgallerier, rammeforretninger, livsstilsbutikker, frittstående bokhandlere og butikker i kunstmuseer. Kunstnerne setter stor pris på at kunsten deres blir markedsført gjennom Artcards, for det fører ofte til økt fokus og salg av kunsten deres.

– De fleste nordmenn er ikke så godt kjent med bredden av norsk kunst og kunstnere, mener Anne Kristin.

– Som oftest kjenner vi til våre lokale kunstnere — og de mest solgte. Men det er faktisk ca. 2500 billedkunstnere som lever av kunsten sin i Norge. Mitt mål er at flere skal slippe til. 

– Derfor har vi ikke bare med de kunstnerne som allerede er etablert, vi satser også på unge, nye kunstnere. For oss i Artcards handler det om å tilby en størst mulig variasjon og bredde. Vi håper at kunstkort-stativene med kunstkortene og eskene nærmest blir en slags kunstutstilling ute hos forhandlere våre, enten det er et kunstgalleri eller i butikken hos et kunstmuseum. 

– Med produktet Artcards, vises kunstnernavnet i front på et stort mavebånd, det er kunstneren som frontes. For oss i Artcards betyr det mye at sentrale norske kunstnere samarbeider med oss, de er en døråpner når vi er i kontakt med nye kunstgallerier og offentlige kunstmuseer.

For Artcards er det en viktig profilering å lage og delta på ulike arrangementer. Der kan de møte kundene sine, og publikum kan møte kunstnerne de profilerer.

– Nylig hadde vi et to dagers kulturarrangement på Ramme gård ved Hvitsten med kunstseminar, bohemfest, hagevandring og friluftsmaling. Det ble en stor suksess, og flere har allerede meldt sin interesse for å delta også på neste års Kunstseminar, forteller Anne Kristin.

– SHE Conference er et flott konsept som kan ha fokus på nye kvinnelige gründere som trekkplaster for konferansen. Mange har behov for en slik oppmerksomhet, la meg for eksempel nevne Kaire Kitse, en av våre flinke Artcards-forhandlere som driver kunstgalleri i Tønsberg. 

– Ved siden å ha daglig drift for byens populære kunstgalleri, er hun også fotograf og fotokunstner, og ved siden av utvikler og selger hun design-vesker for å ha flere ben å stå på. Kanskje noen slike fargerike kvinnelige gründere med spennende konsepter og annerledes forretningsideer kan være et trekkplaster for konferansen? spør hun.

Kunstgalleri på nett

– Hvordan klarer dere å skape tilstrekkelige inntekter til å få selskapet til å gå i pluss?

– Gjennom Artcards har vi nå solgt 50 000 kunstkort. Det har vi oppnådd gjennom forhandler-apparatet. Planen var opprinnelig at 50% av omsetningen skulle være gjennom direktesalg fra nettbutikk, men det har vi ikke lykkes med. Derfor har vi lagt om strategien, og utvider ved å satse på mer enn bare kunstkort. 

– Neste steg er å bli et fullverdig kunstgalleri på nett. Vi inngår samarbeidsavtaler med ulike kunstnere og spennende kunsthåndverkbedrifter, og har lansert med keramikeren Ann Cecilia Baumann i AC Design om å lage en tøff kunstkopp med et Edvard Munch-sitat. Billedkunstneren Bjørge Rødfjell og Story of Kine lage en kunstnerskjorte, og i samarbeid med Hadeland Glassverk er planen å lage kunstglass. 

– Snart skal jeg også utgi min første bok, ”Isbading i Norge”. Ved siden av 20 unike isbading-steder i Norge, handler den også om hvordan bli en isbader, badekultur med kunstbilder av noen av Artcards kunstnere. Min partner Tone Skjelstad utga en bok om «Badeanlegg i Oslofjorden gjennom 200 år» i 2019, så nå følger jeg opp med min ”søster-badebok”,sier Anne Kristin entusiastisk.

– Hva er dine drømmer og mest hårete mål for Artcards?

Anne Kristin Møller sammen med Ari Behn i 2018

– Jeg sier som Ari Behn: Jeg er grenseløs. Med Artcards finnes ingen limit. Selskapet og produktet kan utvikles i flere retninger så lenge ”kunst-produktet” er sentralt. Ved siden av å bli et fullverdig kunstgalleri på nett, drømmer jeg også om at jeg en dag kan starte et fysisk kunstgalleri. Det skal ligge sentralt – og helst på brygga et sted i Oslo. Da kan jeg kan ta et morgenbad før arbeidsdagen starter og bare være glad!

Her er Anne Kristins beste råd til de som ønsker å starte sitt eget selskap:

1. Lidenskap er viktig, du må ha «passion» for produktet eller tjenesten din.

Kan du si: ”I LOVE IT” om produktet ditt etter 2 år, så forsett med drømmen din om å lykkes! Kan du ikke det, så er det kanskje bedre å gi opp? Vis stolthet for produktet og firmaet ditt, beskjedenhet kommer man ikke langt med som kvinnelig gründer.

2. Ha tro på deg selv, bruk mavefølelsen. Vær fornuftig! Når jeg står i en vanskelig situasjon, er det ikke så mange å støtte seg til. Utfordringen for en gründer i et lite selskap er at man må gjøre nesten alt selv. Det gjelder innkjøp (kostnader), salgsarbeid, avtaler, økonomi og oppfølging med samarbeidspartnere.

3. Lytt til dine kundene dine! Jeg befinner meg fortsatt i en oppbyggingsfase med Artcards. Mine beste veiledere er forhandlerne våre. Noen av dem er også blitt fine venner. Vi har en god kommunikasjon og gjensidig respekt for hverandre. De vet hva det koster og krever å bygge opp en ny virksomhet og hva som fungerer og ikke. •

https://socialhumanequity.com/norsk-kunst-i-kortformat-artcards/


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din