100 % NORSK KUNST
GRATIS FRAKT PÅ KJØP OVER 300,-
ENKEL HANDEL

Endelig begynner badetemperaturene å synke

opprettet den

Endelig begynner badetemperaturene å synke

Forfatterens mest unik opplevelse var å svømme ved kanten av Nordenskioldbreen på Svalbard, 78 grader nord. Foto: Dan Celius

Av Ellen Rønning, tekst / foto AKERSPOSTEN

Anne Kristin Møller fra Vinderen er så glad i kaldt vann at hun har gitt ut en bok om det som vel er blitt en livsstil mer enn en hobby. Og med tittel "Isbading Norge rundt" er det lite rom for misforståelser når det gjelder innhold.

Det startet med et råd hun fikk om å ta en kald dusj hvis en forkjølelse var i anmarsj, og utviklet seg raskt til å bli en viktig del av livet til Anne Kristin. Og ikke minst en binæring til kunstkortene Artcards hun også står bak. – Er jeg groggy vil jeg i hvert fall isbade, det gir en fantastisk re-start på hele kroppen. Den varmen som du kjenner når du har badet kaldt, fyller deg helt og totalt. Det gir en nullstillingseffekt, en rus, livets kick! Det er ikke alltid like fristende, selv for meg, men det gjelder å ikke skygge unna og å ha minst en fast badedag i uken gjennom vinteren.

Gradvis tilvenning Anne Kristin vil gjerne dele isbader-gleden med flest mulig, men når det gjelder ferske is-badere er hun bestemt på at tilvenning til kaldt vann bør skje gradvis.

– Det gir ingen helsegevinst å gi kroppen sjokkopplevelser, gi den heller litt tilvenningstid ved for eksempel å bade jevnlig utover høsten. Gå sakte utover, vær tilstede og pust rolig. La kropp og sinn samarbeide, da kobles det mentale og kroppslige på samtidig. For øvrig er det gammel og velutprøvd visdom at kulde både forebygger og helbreder, sier Anne Kristin. Selv har hun, som tittelen på boken indikerer, isbadet seg fra nord til sør og fra øst til vest, og det hele startet i 2015 på Tjuvholmen.

 

I 2015 trosset Anne Kristin Møller og 320 isbadere kulden og satt norgesrekord mellom isflakene på Tjuvholmen. Målet var å sette Norgesrekord i isbading. De klarte de fint, selv om rekorden ble slått allerede uken etter av et linkende arrangement i Vestfold.

FOTO: Kim Stennabb Caesar

 

- Der begynte det, ja, med rekord i "sam-isbading" og over 300 mennesker uti samtidig. Det tok selvfølgelig tid å telle alle oss badende, så etter hvert ble det et solid hylekor av skjelvende røster. Men det gav mersmak og siden har jeg badet regelmessig.

Til Svalbard på badeferie Anne Kristin har også arrangert gruppereise og "kost seg" med isbading i minus tyve grader under Solfesten på Svalbard.

- For en magisk og rå opplevelse! Litt skummelt også, isflak er utilregnelige og man vet aldri hvordan de beveger seg. For øvrig kan jeg ikke få anbefalt is-bading nok, det gir så mye energi og overskudd, det setter fart både i hodet og kropp og gir økt mestringsfølelse.

Bading under slike forhold krever spesielle forberedelser, forteller hun. - Det er viktig å ha en plan for hvordan du skal bli varm igjen, tenke gjennom alle steg på forhånd. Jeg anbefaler å ha med en bøtte eller balje og en stor termos med varmt vann slik at hender og føtter kan «tines»- hvis man da ikke har tilgang til en varm badstue.

Jule- og nyttårs-badere Vi som har Sollerud-stranda i nærmiljøet er jo så heldige å ha en finfin badstue flytende ved brygga. De siste årene har både jule- og nyttårsbad blitt mer og mer vanlig verden rundt, også på "Playa de Sollerud", og Anne Kristin har selvfølgelig gode tips til årets ferske is-badere.

- Sørg for å være varm før et kaldt bad. Ha badetøy under romslige ullklær og varmt fottøy. Og så gjelder det egentlig bare å varme opp litt først. Noen isbader i kombinasjon med badstue - både før og etter - det hender også at jeg gjør det, men som oftest varmer jeg opp ved å bevege meg før badet. Et bål eller en bålpanne gjør også susen som varmekilde.

Is-badeby I Tromsø er jo mulighetene for et isbad relativt store over en lengre periode av året, og byen markedsfører seg som nettopp som en is-badeby.

- Her isbades det i en kulp under fossen i Tromsø. Et tau ble benyttet å holde i for å komme trygt ned og opp.

Foto: Bjørn Tore Sørensen

- Ikke bare er Tromsø et ypperlig sted for is-bading, der har de også den dyktige badeklubben Ishud med flere svømmere som konkurrerer internasjonalt i is-svømming. Deltakerne svømmer fra 25 til 1000 meter i basseng, mens trening kan foregå blant isflak og fiskeskøyter også. Det er ingen tvil om at is-bading er en "hobby" i vekst.

- og is-badeklubber - Det dukker stadig opp nye is-badeklubber rundt om i landet, is-badeklubben i Hvervenbukta har for eksempel rundt 350 medlemmer, hvorav alt fra 20 til 50 av dem møtes fast til et ukentlig lørdagsbad, forteller Anne Kristin.

- At både TV2 og NRK Østlandssendingen har hatt fine innslag om isbading øker definitivt interessen, og har bidratt til å rekruttere flere tusen nye isbadere. Vi som driver med dette vil jo så gjerne at flest mulig skal få med seg hvor godt is-bading er! Det gir så mye energi og overskudd, det setter fart både i hodet og kropp. Anne Kristin oppfordrer til å ta det pent og forsiktig til å begynne med, samt å isbade sammen med familie eller venner.

- Jeg tør å love en skikkelig boost og glede som både "varmer" og varer, avslutter Anne Kristin før hun legger på svøm fra Sollerudstranda med retning Bygdøy.

 

Riktignok viser gradstokken i sjøen slappe + 14,8 grader, men det er jo en perfekt temperatur å starte "tilvenningen" til vinterens kommende is-bading. Så hopp eller vass ut i det, godtfolk - dette ER virkelig både gøy og forfriskende. Og sikkert sunt også.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din