100 % NORSK KUNST
GRATIS FRAKT PÅ KJØP OVER 350,-
ENKEL HANDEL

Galleristen på Røros har solgt kunst for millioner

opprettet den

Galleristen på Røros har solgt kunst for millioner

For kort tid siden var det krise for kunstgalleriet til Rolf Ericson. Nå selger han dobbelt så mye som i fjor.

RØROS KUNST. Fra en rødmalt bygård på Nilsen-­‐hjørnet i gågata blomstrer businessen til Røros Kunstformidling som aldri før. Ericson er glad og forundret over at Corona-­‐tider har vendt null-­‐ til ”gull-­‐salg”.

-­‐ Folk flest har jo ikke reist til utlandet. Det gode salget vi opplever er en tydelig effekt av Norges-­‐ferie, smiler galleristen.

Med et Corona-­‐stengt galleri i månedsvis, fikk han kjenne på kroppen at det var fare for at forretningen kunne bikke under. Nå opplever næringslivet i Røros bedre dager.

FEMDOBLET OMSETNINGEN Selvfølgelig kommer folk for å se selve Røros. Byen er som et utvendig museum og fikk status som Unescos verdensarvsted i 1980. Men det er noe annet også ifølge galleristen.

-­‐ Ola Nordmann på Norges-­ferie har bedre tid og ønsker å se mer av alt som er norsk og flere har latt seg friste til å investere i norsk samtidskunst. Ekstra moro synes galleristen det har vært å observere alle som har skaffet seg en bobil.

Med ekstra god plass i bilen, har flere av dem endt opp med å kjøpe et kunstverk som kanskje ikke var helt planlagt. Blant kjente heter han bare ”Rolf” og er blant de driftigste aktørene i byen. Sitt første kunstgalleri åpnet han for knappe fem år siden. Røros Kunstgalleri er i et verneverdig bygg og strekker seg over to etasjer, har store vinduer som speiler lyset og ivaretar inn-­‐ og utsyn. Virksomheten spenner seg fra kunst til eiendom, bolig-­‐ og hyttebygging, restaurant-­‐ og hotelldrift. Bergstadens Hotel er sentral og der kan han skilte med flere historier. Gjennom foreldrene, som drev hotellet på 50-­‐80 tallet minnes Rolf:

-­‐ Kunstneren Artur Meyer gjestet ofte hotellet og bodde på Sol-­‐stua-­‐rommet. Da betalte Meyer med et maleri i uken, som takk for kost og losji. Det ble det mange bilder av! Den store kunstinteressen ble først vekket i 2010, da Rolf og en kamerat hadde et veddemål om å få det berømte bildet ”Natt, Røros kirke” av Harald Sohlberg hjem igjen til byen.

-­‐ Jeg vant veddemålet og da måtte bildet vises frem. Det var spiren til at venneforeningen Kunst i Bergstaden ble etablert. På den første utstillingen ankom den landskjente kunstneren Håkon Bleken og året etter stilte han som utstiller. -­‐ Bleken (91) er fortsatt en av de mest salgbare kunstnerne våre. Nylig hentet jegnye verk i Trondheims-­‐atelieret hans. Kundene er rett og slett umettelig på kunsten hans!

KUNST OG FISKE MED ARI

Foto: ESPEN FOSSLAND B.T. Ari Behn og Rolf Ericson under Kunst i Bergstaden (2018) ”Vi utviklet et vennskap gjennom kunst og fiske”.

Mellom alle telefoner, avtaler og jobb, søker Rolf etter naturopplevelser så snart han får tid. Da aller helst fiske. Han henter fram mobiltelefonen fra bukse-­‐lomma, sveiper fram et foto for å vise. 2 – Se her. Her er fra da Ari Behn og jeg var på fisketur i Namsen for et par år siden. Der bodde vi på Grande Gaard i Overhalla med et fiskelag. På turen stilte Ari med rosa skjerf og en liten ryggsekk. Han var ivrig til å fiske, sosial til tusen og underholdt oss med historier til langt på natt. Samme året var Behn den kunstneren som trakk flest publikum til Kunst i Bergstaden. Kunsttrykk av bildet hans ”Røros in my heart” og et 10-­‐talls store malerier satte den gang salgsrekord under festivaldagene.

-­‐ Ari gjorde et dypt inntrykk på Røros-­‐folket og meg inkludert. Helt ukjente folk kunne stoppe å spørre han om personlige ting og han tok seg alltid tid til å svare hver enkelt.

FUGLEN SOM FLØY En annen kjent kunstner, Bjarne Melgaard, kom etter avtale med Rolf til Røros i inneværende år, rett før Norge stengte ned for Corona. Klokken seks om morgenen var dessverre ”fuglen fløyet”. Dette til tross for at Rolf med arrangørene Kunst i Bergstaden hadde lagt alt til rette for et innholdsrikt program med kunst-­‐stjerna Melgaard i sentrum. Et hundretalls kjøpeklare kunder var klare for å få møte han til festmiddag og med kunstutstilling.

-­‐ Slik ble det ikke, men i stedet underholdning med kunsthistoriker Øivind Lorentz Storm Bjerke og ex-­‐Trondheimsordfører Marvin Wiseth på agendaen, smiler Ericson i dag.

KUNST LYSET Sommersola glaner inn gjennom de høye vinduene i galleriet og får Rolfs hår til å skinne som gull, i tråd med gullrushet. Nå har galleristen beveget seg noen meter inn i det store utstillingsrommet for en lynrask fotoshoot.

-­‐Er det mulig å ta litt mer ”action-­‐fotos” mens han rigger opp de nye maleriene til nykommeren Oline Bergebakken Sundt? Snakk om ”Sola som skinner”, unge Sundt ankommer i samme øyeblikk og blir med på seansen.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din